Witam,
troszkę eksperymentowałam z zastosowaniem naturalnych barwników do jajek. Nie wszystkie metody się sprawdziły - wywar z marchewki nie zdał u mnie egzaminu i nie wszystkie sposoby zastosowałam. Przedstawię Wam kilka metod, które testowałam.
Metody farbowania jajek:
1. Ugotowane jajko wkładamy do zabarwionej wody i pozostawiamy go w nim, do uzyskania interesującego nas koloru. Uzyskamy wtedy łagodniejszy odcień.
2. Jajko wkładamy do zimnej wody wraz z wybranym przez nas sposobem barwienia i gotujemy.
Metody farbowania jajek:
1. Ugotowane jajko wkładamy do zabarwionej wody i pozostawiamy go w nim, do uzyskania interesującego nas koloru. Uzyskamy wtedy łagodniejszy odcień.
2. Jajko wkładamy do zimnej wody wraz z wybranym przez nas sposobem barwienia i gotujemy.
Jajka farbowane liśćmi cebuli - kolor brązowy.
Liście cebuli zalej wodą (tak żeby nie wszystkie liście były nią zakryte), doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Odcedź liście, do zafarbowanej wody dodaj 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Włóż surowe jajko wcześniej wymyte wacikiem nasączonym w occie i zagotuj około 15-20 minut w zależności od koloru jaki chcesz uzyskać.
Liście cebuli zalej wodą (tak żeby nie wszystkie liście były nią zakryte), doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Odcedź liście, do zafarbowanej wody dodaj 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Włóż surowe jajko wcześniej wymyte wacikiem nasączonym w occie i zagotuj około 15-20 minut w zależności od koloru jaki chcesz uzyskać.
Moje jajko gotowane przez 15 minut w/w sposobem:
Jajka farbowane liśćmi czerwonej cebuli - kolor czerwony.
Liście cebuli zalej wodą (tak żeby nie wszystkie liście były nią zakryte), doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Odcedź liście, do zafarbowanej wody dodaj 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Włóż surowe jajko wcześniej wymyte wacikiem nasączonym w occie i zagotuj około 15-20 minut w zależności od koloru jaki chcesz uzyskać.
Miało być czerwone, ale moje jajko gotowane przez 15 minut w/w sposobem wyszło w takim kolorze:
Natomiast gotując jajko wraz z łupinkami przez około 30 minut, kolor wyszedł ciemno brązowy:
Jajka farbowane burakami - kolor różowy.
Najpierw
ugotuj jajko na twardo. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj burki (tak
żeby wyszła około szklanka) i zagotuj w 1 litrze wody. Jak zacznie
wrzeć, dodaj 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Do wywaru (już nie gotuj) dodaj jajka i
czekaj do uzyskania interesujące Cię koloru.
Moje jajko wykonane w/w sposobem po 1,5 godziny leżakowania w wywarze:
Jajka farbowane czerwoną kapustą - kolor niebieski.
Jajka
ugotuj na twardo. Posiatkuj kapustę - ja skroiłam pół główki niezbyt
dużej kapusty, gotuj ją w 1 litrze wody przez 30 minut. Wywar przelewamy
przez sitko i dodajemy do niego 2 łyżki octu 2 łyżki soli. Jajka zanurz i pozostaw
do uzyskania interesującego Cię koloru.
Przetestowałam: jajko, które leżakowało w wywarze 1 godzinę uzyskało praktycznie taki sam kolor jak jajko, które całą noc było w barwniku.
Moje jajko wykonane w/w sposobem po 1 godzinie leżakowania w wywarze:
Jajka farbowane curry - kolor żółty.
Potrzebujesz
ugotowane na twardo jajko. Do wrzącej wody dodaj 4 łyżki curry, dodaj 3
łyżki octu i 3 łyżki soli. Zanurz jajka i pozostaw do uzyskania odpowiedniego koloru.
Możesz też zagotować jajko w tym barwniku - uważaj może wykipieć.
Moje jajko wykonane w/w sposobem, najpierw leżakowało około 30 minut, potem je gotowałam około 15 minut - efekt niezbyt zadowalający. Może kurkuma lepiej by się sprawdziła.
- kawa - kolor ciemny brąz,
- szpinak - kolor zielony,
- dynia - kolor pomarańczowy,
- łupiny orzecha włoskiego - kolor brunatny
- złocisty - wywar z cebuli i orzecha włoskiego
- z pewnością znacie jeszcze wiele innych sposobów ;)
ale w tym roku chyba już nie będę ich testować.
Ciekawa jestem, jakie jest Wasze doświadczenie w stosowaniu naturalnych barwników do jajek? Mnie najbardziej spodobał mi się kolor uzyskany z kapusty czerwonej;)
Życzę miłej zabawy w farbowaniu jajek ;)
Mnie też... chyba spróbuję tej kapusty za rok!
OdpowiedzUsuń